Sta bi trebali da znate o odrzavanju web sajta?

Održavanje sajta predstavlja kompleks mera koje treba redovno preduzimati kako bi sajt imao maksimalnu funkcionalnost i kako bi, istovremeno, bio zaštićen od svih mogućih pretnji koje vrebaju na internetu. Mnogi sajtovi su nepovratno izgubljeni jer nisu redovno održavani pa su kao takvi bili lak plen raznih malicioznih napada i virusa. Čak i da Vaš sajt opstane duže vreme bez redovnog održavanja, on svakako neće funkcionisati na najoptimalniji mogući način pa ćete samim tim gubiti potencijalne mušterije, klijente ili čitaoce koji će napuštati Vaš sajt nezadovoljni njegovim radom.

Takože postoji nekoliko osnovnih stavki koje su važne za održavanje sajta, a one se tiču sigurnosti i bezbednosti, ažuriranja softvera i programskih jezika na kojima je Vaš sajt zasnovan, poboljšanja performansi, i vođenja računa o tome da Vaš sajt svojim kvalitetom ispunjava kriterijume internet pretraživača.

Niko od nas ne želi ubagovane i spore web stranice

Kada su u pitanju korisnici sajta tj. posetioci, morate proveriti da li se sve stranice otvaraju, da otklonite mogućnost slomljeniih linkova ili greške 404 page not found, takođe, otkloniti mogućnost pojave spam sadržaja. A veoma važno je i održavati brzinu učitavanja stranica i otkloniti pojavu tzv. bagovanja, jer ljudi na internetu imaju značajno manje strpljenja nego u realnom životu i potrebno je omogućiti im što brži pristup sadržaju koji ih interesuje.

Izmene i testiranje estetskog tipa

Održavanje sajtova se ne odnosi samo na proveravanje i adekvatnost sadržaja, vrlo je važno obratiti pažnju da li se na sajtu nešto može redizajnirati radi bolje dostupnosti korisnicima i lakše navigacije. Redovno ažuriranje grafičkog sadržaja je takođe poželjno, jer kvalitetan grafički sadržaj privlači pažnju posetilaca. Takođe, važno je testirati da li sajt ima jednaku funkcionalnost na različitim uređajima (računar, tablet, mobilni telefon).

Za normalno funkcionisanje web sajta neophodno je ispuniti sledeće uslove:

1. Back up sadržaja
2. Otklanjanje grešaka sa sajta
3. Ažuriranje softvera
4. Eliminisanje slomljenih linkova
5. Optimalna brzina otvaranja stranica
6. Mapiranje sajta (zbog indeksiranja)
7. Adekvatnost formi
8. Jasan i tačan tekstualni sadržaj bez slovnih grešaka
9. Tehnologija (funkcionalnost, performanse i animacija)
10. Dizajn (profesionalan dizajn sa kvalitetnim grafičkim elementima)

Ukoliko želite da Vaš sajt bude odraz kvaliteta vašeg poslovanja u najboljem svetlu, najbolje bi bilo da priuštite profesionalno održavanje sajta, koje vam garantuje da će vaš sajt biti maksimalno bezbedan. Vi ćete onda imati više vremena da unapređujete i razvijate svoje poslovanje, bez straha da će da ugroziti spoljne pretnje.

 

Možemo vam pružiti uslugu redovnog održavanja vašeg sajta. Kontaktirajte nas na telefon +381628320593 ili na i-mejl info@antichmedia.rs kako bismo zaštitili Vaš sajt i vaše poslovanje.

Budite bezbedni na internetu!
Vaša Antich media!